Tasarım Öncesi Süreçte Kullanıcı DTasarım Öncesi Süreçte Kullanıcı Deneyimi (UX) Araştırmalarının Önemieneyimi (UX) Araştırmalarının Önemi

By

Things

Monday, July 22, 2024

4 Dakika

read

Tasarım Öncesi Süreçte Kullanıcı Deneyimi (UX) Araştırmalarının Önemi

Başarılı bir dijital ürün tasarlamanın ve hayata geçirmenin temeli doğru ve etkili bir UX & UI tasarım sürecinin işletmekte yatıyor. Söz konusu tasarım sürecinin temel başarısı da tasarım öncesinde yapılan kullanıcı deneyimi (UX) araştırmalarına dayanıyor. Bu yazımızda size kullanıcı deneyimi (UX) araştırma sürecinin sunacağı katkılardan bahsedeceğiz.

Kullanıcı Deneyimi Araştırması Nedir?

Kullanıcı deneyimi (UX) araştırması, kullanıcıların bir dijital ürünle nasıl etkileşime geçtiklerini anlamak, etkileşim süreçlerinde yaşadıkları olumlu veya olumsuz olguları tespit etmek adına yapılan bir çalışmadır. Kullanıcı deneyimi araştırması, anketler, kullanıcı görüşmeler, analitik veri analizi gibi çeşitli yöntemlerin bir arada uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Zira amaç kullanıcıların yaşadığı olası problemleri tespit etmek, ihtiyaçlarını, beklentilerini anlamak ve araştırma sürecinden elde edilen çıktıları tasarım sürecine taşımaktır.

Tasarım Sürecine Sunacağı Katkılar

Kullanıcı İhtiyaçlarının Anlaşılması

Kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarını ve beklentilerini belirlemek konusunda kullanıcı deneyimi araştırması kritik bir role sahiptir. Yapılan araştırmalara göre kullanıcı deneyimi araştırması yapmadan bir dijital ürün geliştiren şirketlerin %70’I kullanıcı ihtiyaçlarını doğru bir şekilde adresleyememektedir. Bu durum ya söz konusu dijital ürünün başarısız olmasına ya da doğru çözümleri sunmasına engel oluyor.

Müşteri Memnuniyeti ve Sadakati

Kullanıcı odaklı tasarım kullanıcı memnuniyetini %80 oranında arttırabilir. Mutlu ve memnun müşteriler, etkileşime geçtiği dijital ürünlere yönelik sadakat geliştirir ve bu da uzun vadeli müşteriler edinmenizi, tekrar eden satışları ve pozitif geri bildirimleri elde etmenizi sağlar. Etkileşime geçtikleri ürünlerden memnun olmayan kullanıcıların %67’si yaşadıkları olumsuz deneyimlerden dolayı rakip dijital ürünleri kullanma eğilimine girerler.

Daha Az Revizyon ve Kararsızlık

Tasarım sürecinde yaşanan ve tasarım projesinin teslim sürecini olumsuz etkileyen şeylerin en başında söz konusu kararsızlık ve buna bağlı revizyon süreçleri geliyor. Tasarım öncesi süreçte yapılacak kullanıcı deneyimi (UX) araştırması ise bu tip olguların en aza inmesini sağlayacak ve alınacak kararların veriye bağlı şekilde alınmasına yardım edecektir.

Artan Dönüşüm Oranları (Conversion Rate)

Özellikle dönüşüm oranlarını arttırmak ve ziyaretçilerinizi müşteriye çevirmek konusundaki en etkili yöntemlerden biri kullanıcı deneyimi (UX) araştırması yapmaktır. Yapılan araştırmalara göre iyi bir kullanıcı deneyimi sunan web sitelerinin dönüşüm oranlarının %200 ‘lük bir artış elde edebileceğini göstermektedir.

Daha İyi Kullanıcı Geri Bildirimi

Kullanıcı deneyimi araştırması kapsamında kullanıcılarla yapacağınız görüşmelerden elde edeceğiniz geri bildirimler sizin için paha biçilemez şeyler olacaktır. Neyi doğru ya da neyi yanlış yaptığınızı anlamak ve bunları kullanıcılarınızın ta kendisinden duymak çok kıymetlidir. Bu sayede dijital ürününüzün sunduğu kullanıcı deneyimini mükemmeleştirebilirsiniz. İyi bir kullanıcı deneyimi sunan dijital ürünler olumlu kullanıcı geri bildirimlerini %55 oranında arttırmaktadır. Bu da size gelişim alanlarını tespit etme fırsatı sunar.

Artık Bitirelim

Kullanıcı deneyimi araştırması, UX ve UI tasarımı sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak, daha iyi tasarımlar oluşturmanın anahtarıdır. Bu araştırmalar, müşteri memnuniyetini artırır, maliyetleri düşürür ve dönüşüm oranlarını yükseltir. Rakamsal verilerle desteklenen bu faydalar, kullanıcı deneyimi araştırmasının ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermektedir. Başarılı bir dijital ürün geliştirmek isteyen hekes, tasarım sürecinde kullanıcı deneyimi araştırmasına gereken önemi vermelidir.


t.

Digital design,
development and
improvement studio.

Maslak Mahallesi Büyükdere Caddesi Nurol Plaza Sit No:255/B02 Sarıyer İstanbul

© 2021 - 114470 Things

Things Reklam ve Bilişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.

t.

Digital design,
development and
improvement studio.

Maslak Mahallesi Büyükdere Caddesi Nurol Plaza Sit No:255/B02 Sarıyer İstanbul

© 2021 - 114470 Things

Things Reklam ve Bilişim Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.